“A bankok nem lehetnek az ország fejőstehenei”

2013.07.29 19:59

“A bankok nem lehetnek az ország fejőstehenei”

“A bankok nem lehetnek az ország fejőstehenei”

 

HVG-s cikk : "Orbánéknak üzent a Raiffeisen: a bankok nem lehetnek "fejőstehenek"

Forrás : Orbánéknak üzent a Raiffeisen: a bankok nem lehetnek "fejőstehenek"

 

"Van képük hozzá, igen. Hogy valójában az emberek a bankok fejőstehenei huzamos ideje arról nem szól a bankár.

Egy egészséges nemzetgazdasághoz egészséges bankokra van szükség – mondta Karl Sevelda, a Raiffeisen Bank International (RBI) vezérigazgatója hétfőn egy osztrák lapnak. De inkább egészséges emberekre, akiket nem szipolyozhatnak a bankok uzsorahitelekkel.

 

A vastagbőrű Sevelda a Wirtschaftsblattnak adott interjúban úgy fogalmazott: reményei szerint a magyar kormány belátja, hogy “egy egészséges nemzetgazdasághoz egészséges bankokra van szükség”. A bankok “nem lehetnek az ország fejőstehenei” – fogalmazott arcátlanul a Raiffeisen közép- és kelet-európai csoportjának néhány hete kinevezett új vezetője

 

“Meg akarjuk őrizni magyarországi jelenlétünket, de amikor azt hallom, hogy folyamatosan olyan intézkedéseken dolgoznak, amelyekkel megkopasztják a bankokat, akkor minden Magyarországon működő banknak fontolóra kell vennie a dolgokat” – mondta. Sevelda szavai szerint a Raiffeisen Magyarországon az elmúlt években több veszteséget könyvelt el, mint amennyit összesen keresett. Akkor el lehet menni, Herr Sevelda!

 

A bank saját korábbi becslését, amely szerint 2014-ben nyereséges lesz a magyar leányvállalat, “nehéz lesz teljesíteni”, ha mindaz megvalósul, “amiről szó van” – mondta a lap kérdésére. A stratégiájukról szólva kijelentette, hogy az RBI stabilizálni akarja az üzletmenetét Magyarországon, és lépéseit attól teszi függővé, hogy az állam milyen intézkedéseket hoz.

 

Hogy a magyar emberek “nem nyereségesek”, se 2014-ben, se utána, többek közt a banki uzsorahitelezésnek köszönhetően, az nem került szóba.

Heinz Wiedner, a magyarországi Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója pénteken a Reutersnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a magyarországi bankok kritikus helyzetben vannak, és nem engedhetnek meg maguknak további veszteségeket a kormány tervezett devizahitel-kivezetési programja miatt.Óh, istenem, a magyar emberek pedig dőzsölnek és nincsenek egyáltalán kritikus helyzetben, igaz?

 

A Wirtschaftsblattnak adott terjedelmes interjúban Sevelda megerősítette, hogy elképzelhetőnek tartja a tőkeemelést és egy partner bevonásának lehetőségét is az RBI-nél. Hozzátette, hogy inkább “pénzügyi befektetőre” és nem stratégiai befektetőre gondol. “Ez nem jeleni azt hogy menyasszonyt keresünk” – jegyezte meg.

 

Sevelda kitérő választ adott arra, hogy az RBI végrehajthat-e tőkeemelést még ebben az évben, illetve visszafizeti-e az osztrák államnak a nem fizető részjegyek formájában a pénzügyi válság csúcsán kapott segítségnyújtást. Az 1,75 milliárd eurós tőkére idén 8, jövőre 8,5 százalékos kamatot fizet a bank az osztrák államnak.

Forrás : Sírjunk: “a bankok nem lehetnek az ország fejőstehenei”