Nagyon úgy fest, ebből végtörlesztés lesz...

2013.08.01 21:29

(Saját megjegyzés: MÉG MINDIG POFÁTLAN MÓDON VETÍTENEK EGYES HÍRPORTÁLOK, ÉS ARRÓL CIKKEZNEK HOGYAN KELL SAJNÁLNI A KIRABOLT HITELESEKEN NYERÉSZKEDŐ, MILLIÁRDOS NYERESÉGEKKEL ÉS BIZONYÍTHATÓAN CSALÁSSAL MŰKÖDŐ BANKOKAT! VÉRLÁZÍTÓ!)



 

"Nagyon úgy fest, ebből végtörlesztés lesz..."
 

"A bankok és a devizahitelesek közé dobta a gyeplőt nyilatkozataival Varga Mihály. Kimondta ugyanis: a kormány a maga részéről nem vállal anyagi felelősséget a készülő mentőcsomagért. Az állam háttérbe vonulásának önmagában még örülhetnének is a bankok, Varga azonban továbbment: ha nem sikerül kompromisszumot találni, ősszel a kormány egymaga fog dönteni.

 

A bankok joggal tartanak attól, hogy a "Végtörlesztés 2." című dokumentum lapul a fiókban, hiszen az elmúlt napok kormányzati nyilatkozatai alapján más lehetőség alig maradt. Az eddig napvilágot látott forintosítási és futamidő-rövidítési ötletetek ugyanis önmagukban nem csökkentik, hanem épp ellenkezőleg, növelik a törlesztőrészleteket. Az emiatt szükségessé váló végtörlesztésszerű akción viszont - mivel ismét csak a devizahitelesek kisebbségének (lakáscélú hitelek) megmentéséről van szó - nemcsak a bankok, de a kimaradó devizahitelesek százezrei, sőt a potenciális hitelfelvevők is óriásit buknának.

 

Lényegében ultimátumot adott a kormány a bankoknak: ha augusztus végéig nem sikerül kiokoskodniuk, miként oldják meg a "devizahitel: volt, nincs" feladatot, vagy pedig nem lesz elég nagyvonalú a bankok által felkínált megoldás, a kormány maga fog dönteni. Nem tették hozzá, de képzelhetjük: ebből nem lesz köszönet. A gerillaakciókra készülő Jobbik, a 2014-es választás szele és a devizahitelek miatti társadalmi elégedetlenség (lásd a Kúria ítélete körüli felhajtást), úgy tűnik, nem engedi, hogy egy gyűjtőszámla-hiteles megoldással megússza a pénzügyi szektor.

Mit (nem) akarnak a bankok?

Kettőn áll tehát a vásár, és először a bankokon a sor. Olyan csomagot kell összeállítaniuk, amely elnyeri a kérdésben mindig radikális kormány tetszését, de még nem annyira drasztikus megoldás, hogy az pénzügyi érdekeiket komolyan sértse, netán működésüket veszélyeztesse. Nem tudjuk, a bankok miként képzelik el a nagy devizahitel-mentést, de egyben biztosak lehetünk: a 20%-nyi nem teljesítő hitelek esetét leszámítva nem fognak belemenni olyan megoldásba, amely csökkenti hitelköveteléseik értékét, vagyis hair-cuttal jár.

 

A nem piaci árfolyamon történő végtörlesztés elfogadhatatlan a bankok számára. Barbár, a magánjogi szerződéseket semmibe vevő, nem európai megoldás ez, amely csak azért nem okozott földindulást két évvel ezelőtt, mert :

1. a jogosultak mindössze negyede, "a felső 170 ezer" élt vele...

2. a közel 260 milliárd forintos banki veszteség miatt kieső tőkét az anyabankok akkor még nagyvonalúan pótolták.

Azóta csak tovább szorult a hurok a bankok nyakán, így az anyabankok nagyvonalúsága most már koránt sem annyira biztos. Meghosszabbította a kormány a bankadót, bevezette a tranzakciós illetéket, és még az is kiderült, hogy a hitelpiac évekkel később sem áll helyre, mint hitték.

A bankoknak tehát most egy olyan csomagot kellene összeállítaniuk, amilyet ők a hátuk közepére sem kívánnak.

Mit akar a kormány?

Az elmúlt napok nyilatkozatai alapján a kormány egyre inkább értésre adja a bankoknak, milyen megoldást képzel el. Ezzel az is egyre inkább világossá válik, hogy is kell, hogy kinézzen a kormánynak tetsző csomag, egyúttal milyen akcióra számíthatunk, ha a bankoknak nem sikerül "kompromisszumos" ötletet bedobniuk. Ismerjük már egyrészt a születendő gyermek nemét: a kormány nem devizahitelt akar, a kormány forinthitelt akar Varga Mihály szerint. Tudjuk azt is, hogy a kormány szeretné csökkenteni a hitelek futamidejét, mégpedig "már azt is sikernek" tartaná, ha a felére csökkenne - mondta Orbán Gábor államtitkár. Végül pedig talán nem mondta még ki így senki, de persze, hogy mindennek a törlesztőrészletek csökkentése lenne a célja.

Ez aztán a feladvány! Amennyiben ezt a három célt sikerül úgy elérni, hogy ne kapjon érte közgazdasági Nobel-díjat a kormány, megehetjük a kalapunkat. Megkímélve az Olvasót az annuitás-képlet rejtelmeitől, vegyünk egyszerűen egy olyan frankalapú lakáshitelt, amely most nagyjából átlagosnak számít: a fennálló tartozás 8 millió forint, hátralévő futamideje 11 év, kamata más költségekkel együtt pedig 8%. A jelenlegi frankárfolyam legyen 240 forint. Ez esetben a mostani törlesztőrészlet 91 ezer forint.

Ha a kormány először is forintosítaná szeretné ezt a devizahitelt (minden mást változatlanul hagyva), azzal a 8%-os kamat 10% közelébe ugrana, hiszen devizából forintba megyünk át. Épp szerdán jött ki az MNB adata, miszerint júniusban átlagosan 9,6%-os költséggel adtak piaci alapú lakáshitelt a bankok. Magasabb kamat magasabb törlesztőrészletet jelent: ezzel a példában szereplő hitel törlesztőrészlete 91 ezerről 98 ezer forintra nőne."

Forrás : Nagyon úgy fest, ebből végtörlesztés lesz