Belentették: a kormány elveszi a megtakarítások felét!

2013.07.28 20:52
BEJELENTETTÉK: A KORMÁNY ELVESZI A MEGTAKARÍTÁSOK FELÉT !
(még egyelőre nem Magyarországon, hanem Cipruson...)

"A legnagyobb ciprusi bank, a Bank of Cyprus nagybetétesei a 100 ezer euró feletti megtakarításuk közel 50 százalékát veszítik el a kormány és az országnak hitelezők között vasárnap létrejött megállapodás értelmében...

Az ügylethez közel álló források azt mondták, hogy a 100 ezer euró feletti megtakarítások 47,5 százalékát elveszik, és cserébe a betéttulajdonosok jelenleg forgalomképtelen részvényeket kapnak a Bank of Cyprusból a pénzintézet tőkeemelésének keretében.

Ez kisebb veszteséget jelent az eredeti tervekhez képest, amelyek még azzal számoltak, hogy a 100 ezer euró feletti rész 37,5 százalékát veszik el, de az érintett betétek további 22,5 százalékát tartalékalapba teszik kamat nélkül, azaz a veszteség kereken 60 százalék volna.

A 100 ezer eurónál kisebb – vagyis az EU-ban szokásos betétbiztosítással védett – bankbetéteteket nem veszik igénybe a bankmentés hazai forrásteremtéséhez, ami az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 10 milliárd eurós mentőprogramjának feltétele volt. Ciprusnak közel 6 milliárd euróval kell kiegészítenie a programot.

A Bank of Cyprushoz kerültek korábban a második számú ciprusi bank, a Laiki Bank (Cyprus Popular Bank) ügyfelei is. A Laikit gyakorlatilag felszámolták, és forrásait áthelyezték a Bank of Cyprusba."